fredag 24. juni 2011

Middelklasseignorant tramper i salaten


Sosiolog Trond Blindheim, rektor på noe som heter Markedshøyskolen, har avslørt hvor lite han skjønner av landet han bor i og hvor dårlig han kjenner sine egne landsmenn.

- «Hurtigruten - minutt for minutt» er valium-tv. Det er ikke redigert, ikke klippet og det er ingen ordentlig journalistikk. Det er like kjedelig som de gammeldagse pausefiskene. Hvor er høydepunktene? Det er platt og intetsigende, sier Blindheim til Dagbladet.

Denne taleføre representanten for den bablende middelklassen ergrer seg over NRK2s sensasjonelle tv-suksess. Det er i hans øyne helt uforståelig at folket benket seg for å se Hurtigrutens ganske langsomme ferd opp langs Norges kyst, innlagt 36 anløp til mellomstore og små norske tettsteder.

- Det er ikke noe vakkert når de kommer til havnene. Det er skur med bølgeblikktak, shoppingsentere. Det er stygt de fleste stedene de kommer inn til land. Det er som 17. mai på gamlehjemmet, der folk sitter og ser på togene og innslagene fra forskjellige deler av landet. Det er veldig ofte sånn kjedelig arkitektur. Samlingspunktet er en bensinstasjon og indremisjonskafeen, men folk synes det er vakkert, sier Blindheim.

Denne sosiologen sa følgende: Jeg har sett en times tid tilsammen av programmet på macen min.

For ordens skyld forklarer Wikipedia sosiologiens metode på følgende måte: Det sosiologiske arbeidet består i å undersøke samfunnet, i alle dets deler, og så prøve å skape et mest mulig helhetlig bilde ut av det gjennom teori og metode.

En time med macen (snobbenes foretrukne datamaskin, pc er for allmuen) er alt som skal til for at Blindheim kan stille sin presise diagnose (les: sykdomsbilde) på folk som bor utenfor Oslo 3. Trond Blindheim er ute av stand til å skjønne folks begeistring for denne tv-produksjonen, der ekte kystkultur, ekte norske småsteder og ekte norske nordmenn ble kringkastet live i 5 døgn.

Så har da også mannen planer om å flytte fra dette landet som han ikke forstår noe av, og som hans ”fag” er ute av stand til å hjelpe ham til å forstå: Jeg kommer til å flytte til Frankrike når jeg blir pensjonist. Jeg har planlagt en tilværelse på Korsica.

Vi kan bare ønske ham god tur. Vi er sikre på at Blindheim der vil kunne omgås flere representanter fra den rødvinsmarinerte, bablende norske middelklassen, og at han slipper å forholde seg til norsk virkelighet. Det blir nok en befrielse for begge parter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar