tirsdag 26. august 2008

Kjell Inge Røkke


Vi har sans for Kjell Inge Røkke. Han er et eksempel på at en mann med to tomme hender og ingen utdanning kan nå helt til topps med hardt og ærlig arbeid. Ikke rart at mange i middelklassen og overklassen har lagt ham for hat.

Denne mannen fra Romsdalen bygde opp egenkapital gjennom tøffe sesonger som maskinsmører på en fisketråler utenfor Alaska. I 1982 hadde han nok penger til å kjøpe sin egen båt, deretter bygde han en global virksomhet med American Seafoods Company i Seattle. En skikkelig grunder altså, en ”self made man”. I 1996 kjøpte han Aker, og resten er norsk industrihistorie.

Selvfølgelig har det stormet rundt mannen. Tønne-saken og ”skandalen” rundt båtsertifikatet for eksempel. Men annet er ikke å vendte, de gamle, rike familiene som styrer finans-Norge kan vanskelig akseptere at en dyslektiker uten utdanning slår dem på deres egen hjemmebane. Men det gjør han.

Artig det. Det viser seg at mange grundere verken har utdanning eller er særlig lesekyndige. Undersøkelser fra utlandet viser faktisk at hver tredje grunder har dysleksi! Er det snarere et konkurransefortrinn? Tiltakslyst og ideer har de nok av. De setter i gang og står på. Og mange lykkes altså, om ikke byråkratiet eller folk med ”gamle” penger stikker kjepper i hjulene.

Røkke fikk jo også napp hos parfymebaben Celina Midelfart. Flott dame, men klart det blir problematisk når en genuin arbeiderklassegutt som Røkke skal menge seg med fiffen.
Jeg anbefaler glatt Røkke å holde seg til sine egne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar