tirsdag 22. juli 2008

Gi meg en svinekotelett når som helst!


Det er ikke lenger mulig å glede seg over skikkelig norsk mat uten at en eller annen moralist skal komme og vifte med pekefingeren opp i ansiktet på deg. Alt vi spiser er usunt, alt er kreftfremkallende og dødelig.

Stort sett er det moralister fra middelklassen, matsnobber, økologiske fanatikere med tråsykkel og hjemmelagde klær som regjerer matspaltene. Norsk tradisjonsmat sables nord og ned. Det er som et under at vi som foretrekker vanlig norsk mat overhode lever til vi blir førti. Vi skulle jo vært døde for lenge siden i følge disse matmoralistene.

Aller helst skal du være vegetarianer. Å spise dyr er jo moralsk forkastelig, dyrene er våre brødre og søstere, å spise dyr er derfor jevngodt med kannibalisme. Sier matmoralistene som gumler gulrøtter og salatblader! Er det rart at de er bleke og blodfattige og må kjøpe kosttilskudd i helsekostbutikker?

Stadig vekk ser vi at etniske restauranter skamroses i matspaltene og får terningkast fem eller seks i landets aviser. Hvorfor? Er det fordi det serveres ris og ikke kokte poteter? Er det fordi hvitløk er en viktig ingrediens og det flyter med kokos- eller peanuttsaus, og ikke brun- eller hvitsaus? Er det fordi matspaltisten er en høyt utdannet middelklassesnobb som har glemt at farfaren var en fiskerbonde fra Vestlandet som aldri spiste ris i hele sitt liv?

Nei, gi meg en svinekotelett når som helst! Eller seibiff med løk. Kokte poteter har aldri drept et eneste menneske, og smør- og eggesaus må det være hvis det er kokt torsk på tallerkenen. Skikkelig arbeiderklassemat går aldri av menyen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar